More Website Templates @ TemplateMonster.com - September08, 2014!

Борба срещу акнето с хомеопатия

Акнето се появява впоследствие от хормонални нарушения. Благодарение на хомеопатията за щастие е възможно да се изправим пред този проблем и да премахнем неприятните несъвършенства.

Свързано с бушуващите хормони, акнето се появява най-често през пубертета и изчезва или става хронично на по-късна възраст. Може да бъде засегнато както само лицето, така и дргуги части на тялото като гърба и деколтето. Акнето може да се третира с козметични, фармацевтични или хомеопатични продукти.

 

Произходът на акнето

Дали при мъжете или при жените, хормоналните промени катализират прекомерена секреция на мъжки полови хормони наречени андрогени. Те се секретират от яйчницие при жените и от тестисите при мъжете. Това предизвиква хиперсеборея, което означава излишък от себум в кожните фоликули, които се намират в епидермиса. Това води до хиперкератинизация. Кератинът, произведен в тези кожни фоликули запушва порите и предизвиква възпалението им, при което се появява акнето и черните точки.

Така, акнето е най-често с хормонален произход, което обяснява появата му в два различни периода в живота на човек, по време на пубертета – младежко акне и към четеридесет годишна възраст – акне-розацея. Стресът, излагането на слънце, умората, или неправилното третиране на комедоните (черни точки) могат да провокират развитието на заболяането и да предизвикат възпаления. От друга страна,  хомеопатичните лекарства не причиняват подобни ефекти.

 

Симптомите

Младежкото акне се появява през пубертета и се харектеризира с червени пъпки, пустули и черни точки върху лицето, брадичката и понякога горната част на торса, шията и гърба. Според харектеристиките на кожата, младежкото акне може да продължи от няколко месеца до някоко години. При някои жени може да не изчезне в края на пубертета и да стане хронично. Патологията се изостря или намалява според хормоналните промени. В по-тежките си форми, акнето е придружено от сърбеж и възпаление.

Акнето-розацея, също наричано „купероза“ или „акне при възрастните“ се характеризира с малки червени пъпки (папули) и зачервявания около брадичката, носа и бузите. Често, тези папули са придружени от черни точки, пустули, блед тен, мазна кожа и прекалено изпотяване. Този тип акне, в повечето случаи хронично, има тенденция да се обостря по време на менструация, бременност и с приближаване на менопаузата при жени.

 

Третиране на младежки тип акне

Младежкото акне може да се третира с различни хомеопатични продукти като Астериас Рубенс, специално адаптирано за юноши, които имат лимфен застой. Туя оксиденталис е ефикасна за третиране на акне, което се проявява в долната част на лицето (брадичка и около устните), придружено с много чувствителна и мазна кожа.

За тези, които имат суха и груба кожа, Берберис акуифолиум е най-подходящото хомеопатично лечение.

Антимониум крудум се използва при акне придружено със сърбеж и усещане за парене, и специално за хората, които не се хранят балансирано (повече алкохол и въглехидрати), и страдащи от гастро-интестинални проблеми. Арсеникум Йодатум успокоява сърбежите придружаващи акнето, но той е по-скоро за хора с апатичен вид, слабо тяло и нервна натура.

 

Третиране на акне тип розацея

За третиране на акне розацея са възможни много хомеопатични продукти. Измежду тях, Псоринум луте се препоръчва не само за намаляване на появата на пъпки, а също и срещу сърбежи и обилно изпотяване провокирани от излишък от себум. Сангунариа канаденсис 9 CH в дозировка 3x5 гранули на ден се бори срещу акнето-розацея, а също и е адаптиран, за тези които страдат от хормонален дисбаланс и лошо кръвообращение. За допълнение към лечението е подходящо Карбо анималис 5 СН, по 3x5 гранули на ден.

За тези, които страдат от акне през периодите на умора и стрес, Сабина като адарптиран продукт специално за хипохондрици, е най-подходящ. Също така Сулфур е подходящ за третиране на хроничното акне и се препоръчва за хора с гастро-интестинални проблеми и запек. Същото важи и за Беладона, която е адаптирана за раздразнителни хора със суха кожа.

 

Хомеопатично третиране на черните точки и белезите

Дали се отнася за младежко акне или акне-розацея, за да намалите черните точки, се препоръчва Селениу металикум 9 СН. Дозата е 3x5 гранули на ден, в съчетание с Евгения джамбоса 5 СН (същата дозировка) за елиминиране на черните точки. В случай че комедоните се възпаляват, болят и се подуват – Калиум броматум 9 СН 2x5 гранули на ден. Възможно е да се наложи и добавянто на Сулфур йодатум 15 СН по 3x5 гранули на ден за намаляване на възпалението.

Акнето причинява и белези, които могат да се третират хомеопатично. Подходящо е Антимониум тартарикум 9 СН и Графитес 15 СН,  в дозировка по 2x5 гранули на ден. Първото е за третиране на малки белези, докато второто е предназначено за по-големи белези. Заедно с Календула ( 15 капки разтворени в четвърт чаша вода), тези два препарата позволяват да преоткрите здравата си и сияеща кожа.

 

Кога да се консултираме с лекар ?

За третиране на акне, хомеопатията е ефикасна. Но в някои случаи е добре да се консултирате и с дерматолог. Ако страдате от кистозно акне и белезите са дълбоки, свържете се с лекар. Направете същото, ако акнето предизвиква психологически проблеми и притеснения.