More Website Templates @ TemplateMonster.com - September08, 2014!

Хомеопатията днес

 

Противно на всеобщото мнение, хомеопатията не е скорошно откритие, което става модерно заради множество реклами. Неговите корени могат да бъдат проследени чак до 19-ти век. Как тази алтернативна медицина еволюра във времето и достига до нас, в сърцето на обществото... И придобива такава популярност ?

 

Хомеопатичната пркатика в наши дни

 

Във Франция, могат да се намерят повече от 5 000 дипломирани лекари хомеопати. Към тази цифра се добавят и още 30 % лекари, които познават и предписват хомеопатични лекарства. Всеки втори французин е използвал хомеопатично лечение. Популярността на този алтернативен метод в другите страни в Европа също расте – 42% от англичаните й се доверяват; в Шотландия, хомеопатията е най-бързо развиващият се алтернативен метод; по последни данни 39% от немците я използват. В световен план, Индия е една от държавите, където хомеопатията е най-популярна – 100 000 лекари – хомеопати и над 100 хомеопатични медицински колежа. Американците харчат над 3 милиарда годишно за хомеопатия.През 2010 година, продажбата на хомеопатични медикаменти представлява 3.5% от световния марж.


Хомеопатията : медикаменти, останали същите от преди 200 години

 

Хомеопатията днес се базира на същите принципи както хомеопатията по времето на нейния откривател Самуел Ханеман през 19-ти век. И днес хомеопатите спазват закона за подобието при предписване на лечение. Този закон лежи на пустулата, че подобното лекува подобно. Законът за индивидуализма също така е останал непроменен – симптомите на болеста се разглеждат като се имат предвит физическите и физиологични характеристики на всеки отделен пациент. И най-накрая, ако техническите методи са се развили, хомеопатичните медикаменти продължават да се разреждат по същия начин и така да осъществяват по-силен ефект.

Гранули, излъчващи електромагнитен сигнал?

Ако ефективността на хомеопатията е доказана, като свидетелство за нейния нарастващ успех, нейният механизъм на действие е все още непознат.

В настоящият момент науката не обяснява феноменът на безкрайните разреждания. И тогава как функционира хомеопатията? Има няколко хипотези. Една от най-известните е на Жак Бенвенист, който се занимава с много нашумялата напоследък памет на водата, както и според много други изследователи, действието на хомеопатията е електромагнитно: всички молекули излъчват сигнал, който предават на други молекули и по този начин си взаимодействат. Водата е способна да отразява този сигнал, както магнетофонът записва глас. И така гранулите, носещи енергийно послание дават заповеди на другите молекули в нашия организъм.

 

Доказан терапевтичен ефект...

Около 400 научни проучвания са извършвани и преповтаряни в последните 30 години. Едни от най-известните са на Дейвид Рейли, английски лекар, който публикува резултатите си от изследване, в което забелязва подобрение на алергична астма след хомеопатично лечение. Разбира се има и много научни статии, според които ефектът е единствено плацебо. Мета-анализи направени от немци и американци също твърдят, че най-накрая са доказали неефективността на хомеопатията. Тези анализи доказват ли нещо наистина? „ - Не разбирам защо са необходими повече потвърждения!“, възкликва в отговор Филип Белон, директор научни проучвания на Лаборатории Боарон.

И ето пак стигаме до това, че според мнението на хората, много лекари, както и съгласно фармакопеята, хомеопатията се е доказала във времето и едва ли би съществувала, ако не бе помогнала на хиляди. Никакви статии не могат да отрекът това и единственото, което е необходимо да се направи е една добра регулация на този алтернативен подход, за да бъдат избегнати злоупотреби. Относно терапевтичните ефекти, трябва да отбележим и анализа на Линд и Джонас, който показва при 95% от болестите включени в 89 клинични опита, че хомеопатичното лечение е 2.5 пъти по-ефективно от плацебо. Какво повече ви трябва да знаете?

 

Заплаха ли е за традиционното лечение?

Има ли причина да смятаме, че зад тези точни статистики се крие определена идеология? Възможно е. Във време, в което публиката губи доверие в някои институции, включително и медицината, традиционните похвати отчитат влиянието на хомеопатията. Чувството за нарастваща заплаха провокира кампании, намиращи логични причини за нейната неефективност.

 

Днес

Въпреки всички трудности през годините, този алтернативен метод е един от най-коментираните в целия свят. Всъщност, все повече хора искат да се лекуват с по-нежен и естествен метод, който няма рисковете и страничните ефекти на алопатичните медикаменти.

Освен това, хомеопатита е подходяща за възрастни и деца, за мъже и жени, за млади и стари.

Хомеопатията се препоръчва като превенция и лечение на всякакви болести-респираторни, алергии, гастрити, кардио-васкуларни болести, остеопороза, стрес и притеснение.

Днес хомеопатията е призната в 80 страни и броят на хората, които се обръщат към този вид лечение не спира да расте с времето. Както се увеличават и лекарите, които препоръчват хомеопатично лечение на пациентите си, в рамките на възможното, за да се чувстват добре, както физически, така и ментално.