More Website Templates @ TemplateMonster.com - September08, 2014!

Облекчете изгарянията с хомеопатия

Изгарянето е кожна лезия, причинена от контакт на кожата с източник на топлина : слънчевите лъчи, химикали, огън и др. Хомеопатията спомага за облекчаване на болката провокирана от лезията.

Кожна лезия, дължаща се на силна топлина, може да се категоризира в 3 степени. Първа степен е изгаряне върху най-повърхностния слой на кожата, което предизвиква обикновено раздразнение на кожата. На това ниво е засегнат само епидермиса, докато при втора степен, изгарянето е достигнало до по-дълбок слой на кожата. Изгарянето се счита за повърхносто и тогава, когато епидермиса и част от дермата са леко засегнати, но ако  двата слоя са напълно разрушени, нараняването е сериозно. Говорим за изгаряне трета степен, когато хиподермата също е разрушена.

 

Симптомите при изгаряне

В зависимост от източника, който предизвиква изгаряне и времето на излагане на този източник, симптомите на лезия ще бъдат различни. Първите симптоми на изгаряне се характеризират със зачервяване на засегнатият участък от кожата, с лека болка, както и с хиперсенсибилизация на изгореното място. Най-познатият тип изгаряне е слънчевото изгаряне. Обикновено при изгаряне първа степен, кожата се зачервява, боли, и носенето на дрехи, които докосват мястото става непоносимо.

Втора степен изгаряния причинява появата на мехури, наречени блистери. Напълно увредената кожа, обаче, може да се излекува сравнително бързо. Въпреки това, когато дермата е засегната, винаги съществува риск от инфекция. Затова е необходимо използването на подходящи превръзки. Ако изгорената област е голяма има също висока вероятност от дехидратация. Освен външни наранявания, ранените могат да изпаднат в състояние на шок.

Всички тези симптоми могат да бъдат излекувани чрез хомеопатия.

 

Третиране на изгаряния с хомеопатия

Повърхностните лезии могат да се третират с Апис Мелифика или Беладона. Апис Мелифика се приема в 9 СН или 15 СН по 5 гранули на всеки 10-15 минути след изгаряне. Когато болката намалее, разреждате приемите. Доза от 5 гранули от Беладона 9 СН и 15 СН се препоръчва на същите интервали, или по 5 х 9 СН на всеки час. Приемите винаги се разреждат с намаляване на болката, но не  трябва да продължават повече от 24 часа. Лечението се финализира с Апис Мелифика 5 СН по 5 гранули, сутрин, обед и вечер. Апис Мелифика се препоръчва за леки лезии с розовееща кожа, докато Беладона е предназначена за червна от изгарянето кожа.

За втора степен изгаряния е подходящ Кантарис Везикатория 15 СН по 5 гранули, с 2 часа между приемите. За по-повърхностни наранявания, приемите могат да бъдат още по-разредени, отново в зависимост от болката.

 

Грижа за травми причинени от изгаряния

A сътресение след изгаряне никога не бива да се пренебрегва, тъй като това може сериозно да увеличи усещането за парене, а и оставя психологически белези. За тези случаи е подходящо да се приема 3 пъти по 5 гранули от Аконит 9 СН.

 

Кога да се консултирате с лекар ?

При всяко едно изгаряне след втора степен е необходима медицинска консултация. При децата, критичната изгорена повърхност от кожата на тялото е 10 %, а при възрастни е 15%. Oт друга страна, всички лезии свързани със загуба на вода, подлежат да лекарски контрол. И накрая, ако на лезията и е необходимо много време да изчезне, дори когато е излекувана, трябва да бъде проверена от специалист.  Ако имате въпроси, фармацевтите в аптеки „Дара“ ще се радват да ви помогнат.