More Website Templates @ TemplateMonster.com - September08, 2014!

Актеа рацемоза (Цимицифуга). Actea racemosa или Cimicifuga racemosa.

 

Есенция от пресни корени.
Основно действащо вещество Цимицифугин или Макротин
Дозировка : 5CH, 9CH, 30CH .
Подобни средства : Каулофилум и Секале –по действие на матката , Аконитус –по отношение на ревматизма : Игнация – на нервното състояние : Дигиталис и Колхикум - сърце и мускули .
Антидоти : Беладонна , Камфор, Канаб., Евпагор., Платина , Бурса пасторис
От своя страна – антидот по отношение на: Вератрум, Карбо анималис , Мезериум, Сабина, Цистус, Ерик .
Актеа рацемоза или Цимицифуга действа особенно на нервите на главния мозък , на съдовата система – вените , на слизистите обвивки , на женските полови органи .

Характерни признаци
Нервни болки на дясната страна на лицето, особено в областта на долната челюст: болки раздиращи, притискащи. Нервна болка в областта на тестисите или матката: поразява се преимуществено левия тестис, усещане в корема като натиск надолу, прилив на кръв към коремните органи, разстройство на менструацията, опъващи болки, кръвотечение от матката, застой на кръвта във вените.
Душевни симптоми: състояние на възбуда, сменящи се състояния на угнетение, бълнуващи представи, като при делириум тременс, меланхолия в послеродовия период: безпокойство и потребност да се движи в следобедните часове без определена цел, в по – голямата част от времето го тегли да лежи и почива.
Влошаване на страданията от налягането , от кабинетна работа , от хладен въздух , от дъжд , вечерно време .
Преимуществено боледуват жените.
Случаи за приложение на практика: Нервни болки на главата и лицето , меланхолия, истерия. Шум в ушите с нервен произход. Разстройство на менструацията, задръжка на цикъла с нервни страдания, кръвотечение от матката, възпаление на яйчниците .