Цистит - Хомеопатия

Обикновено, причинена от бактериална инфекция, цистит е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Макар че като цяло, това е преходно, той става много неприятен, защото често се появяват рецидиви . Това заболяване се среща по-често при жените, отколкото при мъжете поради тяхната анатомична разлика. Липсата на физическа активност, увеличава риска от цистит, също така мъжете в напреднала възраст, който страда от възпаление на простатата , са изложени на риск от развитие на цистит.

 

Различните причини за цистит

В червата, без риск за хората, се намира бактерията Ешерихия коли, често идентифицирана като причинител на инфекциозната цистит, когато тя напуска чревната среда и се развие в пикочния мехур. Други често срещани бактерии от зоната на уретрата също са отговорни за това заболяване. По принцип, дори когато бактериитенавлязат в пикочния мехур, те се отстраняват чрез урината. Бързото размножаване, което генерира цистит, понякога причинявя запушване на пикочните пътища и пикочния мехур. Дори и когато не е причинен от заразяване, може да се предизвика цистит с непрекъснато дразнене. Някои изследователи смятат, че интерстициалния цистит е автоимунно заболяване, но действителната причина все още не е известна. Това състояние засяга повече жени, отколкото мъже. A много активния сексуален живот може да предизвика и хеморагичен цистит при жени. Бактериалните инфекции на пикочния мехур, причинени от Staphylococcus saprophyticus или Ешерихия коли също могат да причинят хеморагичен цистит. Освен това, около 10% от страдащите от цистит се оплакват от прекомерно излагане на радиация по време на лъчетерапия. Това облъчване причинява увреждане на пикочния мехур. Накрая, много рядко и диагностициран чрез биопсия, еозинофилен цистит се причинява от инфилтрация на множество еозинофили в пикочния мехур.

Проявите на цистит

Лице, страдащо от цистит обикновено се оплаква от остри болки в долната област на таза. Понякога може да има и спазми на това ниво. Почти всички симптоми на цистит се отнасят до пикочния тракт. Пациентът може да изпита силна болка, преди да уринира. Тази болка може да премине в парене, малко след уриниране. Урината на човек, страдащ от цистит може да излъчва необичайна миризма. Може да се открие кръв и цвета на уриниране може изведнъж да се промени (мътна урина). Урината често е много обилна и е придружени от слуз.

Лечение на остра болка поради цистит

В хомеопатията Cantharis 5 CH е най-използвания продукт за лечение на цистит, който идва с изгаряния и силна болка в уретрата и пикочния мехур. Трябва да вземат по 3 гранули на всеки 30 минути. Когато болката е по-силна, хомеопатите предпочитат Mercurius corrosivus 5 CH. Той е особено подходящ, когато болката се засилва по време на уриниране. В този случай също трябва да се вземат три топчета на всеки половин час. Когато става дума за хроничнен или остър цистит, който е съпроводен с болка, която не се успокоява след уриниране , подходящото средство за защита е Equisetum hiemale 5 CH. Той е ефективен, когато урината е в изобилие и е придружена със слуз. Когато пациентът изпитва парене и болка при уриниране и тези, които страдат с разпространие в бъбреците, Terebenthina 5 CH е средството за защита, особено ако има липса на уриниране. Вземете три гранули нот Apis mélifica 5 CH на всеки половин час , когато е налице е недостиг на урина и когато по време на уриниране, пациентът чувства парене и други болки, които се разпространяват в пикочния мехур и уретрата. Colibacillinum 5CH е лекарство, което се използва в случаи на хроничен цистит, като се приема веднъж дневно. Когато е установена кръв в урината, е препоръчително да се вземат 5 гранули от Mercurius corrosivus 5 CH на всеки час за облекчаване на болките и да се лекува хеморагичния цистит.